فرایند های تصفیه آب را می دانید ؟ در فرایند تصفیه آب روش های شیمیایی مهمترین گام های این فرایند را دارا هستند .این فرایندها علاوه بر تعداد زیاد ، دارای تنوع زیاد هم بوده . آب را به روش های مختلف تصفیه می کنند تا از آن به روش های مختلف نیز استفاده شود . در این مقاله مهمترین گام های تصفیه شیمیایی آب را به طور خلاصه مورد بررسی قرار می دهیم .
تصفیه شیمیایی مکمل تصفیه فیزیکی در تصفیه خانه های آب است . به گامهایی که در آنها از فرایندها و واکنش های شیمیایی استفاده شود تصفیه شیمیایی آب می گویند . تصفیه شیمیایی شامل مراحل متعددی است که برخی از آنها را توضیح می دهیم .
مراحل تصفیه شیمیایی آب
انعقاد و لخته سازی
این مرحله اول از تصفیه شیمیایی آب است و دومین مرحله از فرایند تصفیه آب ( اولین مرحله فیلتراسیون است که جزء تصفیه فیزیکی است ) . در این مرحله مواد شیمیایی دارای بار مثبت به آب اضافه می شود . هدف از آن هم ته نشین کردن مواد کلوئيدی هست .
ذرات کلوئیدی به دلیل داشتن بار منفی نیروی رانش بین یکدیگر ایجاد می کنند و اجازه تهنشین شدن به یکدیگر نمی دهند. به همین دلیل یک ماده با بار مثبت می تواند در کنار آنها قرار گیرد و به حذف نیروی دافعه کمک کند . آلومینیوم سولفات ، پلی آلومینیوم کلراید و فلوکولانت ها از جمله مواد منعقد کننده ای هستند که به این منظور استفاده می شوند .
نکته : یون آلومینیوم (Al3+) به دلیل داشتن چگالی بار مثبت زیاد و حل شوندگی کم در آب مناسب برای فرایند انعقاد است .
بسته به نوع ماده منعقد کننده روش انعقاد هم متفاوت است . چهار روش رایج برای فرایند انعقاد عبارتند از :
- فشردگی لایه دوبل الکتریکی
- خنثی سازی ذرات دارای بار هم نام با هم
- انعقاد جارویی
- ایجاد پل بین ذرات
بعد از انعقاد و لخته سازی مرحلهی ته نشینی انجام می شود تا ذرات تولید شده ته نشین شود . در ادامه هم مجددا فیلتراسیون انجام می شود تا ذرات به طور کامل از آب حذف شوند .
سالم سازی برای شرب
این مرحله دومین مرحله از تصفیه شیمیایی آب است که با سه کار عمده همراه است . اولین کار این است که آب از طریق افزودن کلر ضد عفونی و گند زدایی شود . این عمل برای حفظ سلامت عمومی از مراحل مهم تصفیه آب است .
نکته : کلر زنی مربوط به امروزه نیست و این روش از قبل وجود داشته است . افراد از قدیم آب را به روش های مختلف گند زدایی می کردند .
دومین کار اضافه کردن یون فلوئور به آب است . این ماده را برای جلوگیری از پوسیدگی دندان به آب اضافه می کنند . سومین کار هم تنظیم PH آب است که با توجه به مقدار آن موادی به آب اضافه می شود. سود ، آهک و یک اسید سه ماده ای هستند که با توجه به PH آب به آن افزوده می شود . تنظیم اسیدی یا بازی بودن آب برای جلوگیری از خوردگی لولهها ضروری است.
توجه : سایر فرایندهایی که از این پس معرفی می گردد جزء اصلی فرایند تصفیه نیستند و فقط برای مصارف خاص مورد استفاده قرار می گیرند .
تصفیه شیمیایی آب به روش فرایند های غشایی
غشا در واقع یک مانعی است که مواد مختلف با سرعت های متفاوت از آن عبور می کنند . دلیل حرکت مواد هم نیرو های اختلاف غلظت ، فشار ، دما و پتانسیل الکتریکی است . از انواع غشاها می توان به الترا فیلتراسیون ، نانو فیلتراسیون ، میکرو فیلتراسیون و اسمز معکوس اشاره کرد . این غشاها توانایی حذف کدورت ، جامدات معلق ، رنگ و ویروس از آب را دارند .
تصفیه شیمیایی آب به روش جذب با کربن فعال
در این روش تصفیه شیمیایی اکسیژن برای ایجاد سوراخ های بسیار ریز در کربن استفاده می شود . این فیلترها در دستگاه های تصفیه آب خانگی هم استفاده می شوند و از آنها برای حذف کلر ، بنزن ، رادون و ترکیبات THM استفاده می شود .
تصفیه شیمیایی آب به روش اکسیداسیون
از این روش برای تجزیه مواد آلی موجود در آب استفاده می شود . اصلی ترین واکنش این روش تولید رادیکال های آزاد هیدروکسیل است که موجب تجزیه سریع مواد آلی می شود . دو روش عمده برای این کار وجود دارد . اول استفاده از مواد اکسید کننده نظیر اشعه فرابنفش ، اشعه گاما ، آب اکسیژنه (H2O2) و معرف فنتون ، روش دیگر هم استفاده ترکیبی موارد روش یک است .
نکته : از روش دوم بیشتر در تصفیه فاضلابها و پسابها استفاده می شود.
تصفیه شیمیایی آب به روش تبادل یونی
در این روش از رزین های تبادل یونی برای حذف کاتیون ها و آنیون های مضر آب استفاده می شود . از مهمترین کاربرد های این روش در جایگزین کردن کلسیم و منیزیم به جای سدیم است که باعث نرمی آب می شود .
انواع رزین های تبادل یونی وجود دارد که کارکرد آنها برای حذف یون های مختلف متفاوت است . در زیر انواع رزین ها را مشاهده می کنید
- رزین کاتیونی اسیدی قوی
- رزین کاتیونی اسیدی ضعیف
- رزین آنیونی بازی قوی
- رزین آنیونی بازی ضعیف
در این نوشته سعی کردیم شش تا از روش های رایج تصفیه شیمیایی آب را با هم مرور کنیم . این روشها موجب می شود ما آبها را برای مصارف گوناگون تصفیه کنیم تا از وارد شدن خسارت های جانی و مالی در مصرف آنها جلوگیری شود.
برای خرید رزین سختی گیر کنفتک کلیک کنید.
www.cdc.gov
عالی
خوشحالیم از اینکه مقاله را مفید میدانید