
در این مقاله قصد داریم دربارهی نحوهی کارکرد انواع سختی گیر های آب صحبت کنیم و با ساز و کار سختی گیر آشنا میشویم. سختی گیر ها دستگاه هایی هستند که سختی آب را حذف میکنند اگر با آب سخت آشنایی ندارید به مقالات دیگر ما مراجعه کنید.
(زمان مطالعه ۲ دقیقه)
سختی گیر ها مدل های مختلفی دارند که برای کاهش سختی آب از آن ها استفاده می شود. انواع سختی گیر ها عبارتند از :
- سختی گیر رزینی
- سختی گیر اسمز معکوس
- سختی گیر مغناطیسی
- سختی گیر الکترونیکی
- سختی گیر پلی فسفات
ساز و کار سختی گیر رزینی:
سختی گیر رزینی نوعی سختی گیر است که با استفاده از رزین های تبادل یونی سختی آب را میگیرد. بدنه اصلی این سختی گیر از ورق فولادی ساخته شده میشود. کارکرد سختی گیر رزینی به این صورت است که آب به وسیله ی دیسک های آب پخش کن روی سطح رزین هایی که در مخزن قرار گرفته اند پاشیده میشود و با عبور آب سخت از بستر رزین ها سختی آن گرفته می شود و آب نرم از آن عبور میکند.
رزین سختی گیر سدیم موجود خود را با کلسیم و منیزیم موجود در آب جابهجا می کند.
برای اطلاعات بیشتر مقاله سختی گیر رزینی را مطالعه کنید.
ساز و کار سختی گیر اسمز معکوس:
در روش اسمز معکوس با استفاده از یک پمپ آب شور را به سمت آب شیرین حرکت میدهیم و در بین آنها لایه ای از غشا قرار میدهیم که توانایی فیلتر کردن آب را دارد. این فیلتر در مقایس های مولکولی تمامی آلاینده هایی که قطرشان از مولکول آب کمتر است را تصفیه میکند. دلیل نام گذاری این روش آن است که در پدیده اسمز آب شیرین به سمت آب شور حرکت میکند و در اسمزمعکوس خلاف آن اتفاق میافتد.
ساز و کار سختی گیر مغناطیسی:
در سختی گیر مغناطیسی املاح آب خنثی می شوند و حذف نمی شوند به این صورت که این سختی گیر با ایجاد کردن یک میدان مغناطیسی، جریان القایی ایجاد میکند و بر یون های کلسیم تاثیر میگذارد و ماهیت آنها را تغییر میدهد و تمایل آنها را به رسوب گذاری از بین میبرد.
این نوع سختی گیر برای صنایعی که نیاز دارند تا سختی آب از آن حذف شود مناسب نیست.
مقاله سختی گیر مغناطیسی را برای اطلاعات بیشتر مطالعه کنید.
ساز و کار سختی گیر الکترونیکی:
سختی گیر الکترونیکی زیرمجموعه سختی گیر مغناطیسی است فرق آن در این است در این روش یک سیم پیچ القایی به دور لوله پیچیده می شود و قابلیت رسوب زدایی دارد. این روش دارای درصد خطای بالایی است و استفاده از آن با ریسک همراه است.
سختی گیر پلی فسفات:
سختی گیر پلی فسفات نوعی سختی گیر شیمیایی است و همانند سختی گیر رزینی در ساختار آب تغییر ایجاد می کند اما این سختی گیر نیازی به احیا ندارد. داخل این دستگاه محفظه ، سنگ یا کریستال هایی از جنس سدیم تری پلی فسفات قرار گرفته است که با عبور آب از آن مقداری از املاح آب را حل میکند. در واقع این سختی گیر رسوب گذاری را به تاخیر میندازد.